Schijnvliegveld De Kiek (1940-1944)

Meteen na de Duitse inval in ons land in mei 1940, namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in en breidden dat uit. Ook werd op 7 km van Gilze-Rijen een schijnvliegveld ingericht bij De Kiek, een heideveld tussen Alphen Riel. Zij noemden het Scheinflugplatz Kamerun, naar de Duitse kolonie, of in codetaal SF 37. Drie nepstartbanen werden afgestoken in de hei, er kwam een bunker, nephangars en nepvliegtuigjes.

Zodra de bommenwerpers van de geallieerden in de buurt kwamen gingen de lichten aan en bewogen de nepvliegtuigen over rails op en neer. In Gilze-Rijen gingen gelijktijdig de lichten uit in de hoop dat het Schijnvliegveld werd gebombardeerd en niet het echte vliegveld. Daarnaast werd het schijnvliegveld ook gebruikt door de Duitsers om piloten op te leiden door betonnen oefenbommen te laten vallen op een “N” die met kalk in de hei was gemaakt, Notabwerfplatz. Deze plek werd ook gebruikt door Duitse piloten die terugkwamen van een missie en nog bommen bij zich hadden. Deze gingen met een parachute naar beneden, werden in vrachtauto’s geladen en weer naar Gilze-Rijen gebracht.

Tot eind 1944 bleef het schijnvliegveld De Kiek “in functie”.

Herbeleving Schijnvliegveld de Kiek
In het bos waar de bunker staat zijn wandelpaden en een aansluiting vanuit het fietspad Bels Lijntje gerealiseerd. Met behulp van informatiepanelen laten we de situatie uit de tweede wereldoorlog zien. Precies 75 jaar na de bevrijding van Goirle en Riel is er een cortenstalen MesserschmittBF109 hierheen gevlogen onder een Chinook transporthelikopter. Dit kunstzinnige schijnvliegtuig en de bunker zijn een bezoek meer dan waard. Er zijn picknickplekken aanwezig en er is een gratis app te downloaden voor extra informatie en er kan met gidsen een rondleiding wordt gevolgd. Het is een plek geworden die uitnodigt om na te denken en te mijmeren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Komt u vooral deze bijzondere plek eens bezoeken.

Waar te vinden?

Bekijk meer geheimen

De Grenskapel

Landgoed de Hoevens

Kerk St. Antonius Abt

‘t Zandeind

Landgoed het Ooievaarsnest

© 2024 Visit Goirle

Zoek op datum

Zoek op datum